Star Trek van Gene Roddenberry –2– tot het einde

Gene Roddenberry met ruimteschipmodel PPIn 1966 werd de eerste aflevering van de eerste serie van Star Trek uitgezonden. Hoewel het niet de pilot-aflevering was die Gene Roddenberry eigenlijk had bedoeld, was de aflevering interessant genoeg voor het tv-station om met de serie verder te gaan.

Later zou Roddenberry zijn als ‘te intellectueel’ betitelde eerste aflevering ‘The Cage’ bewerken en als een dubbele aflevering genaamd ‘The Menagerie’ alsnog in het eerste seizoen van Star Trek uitzenden.

Kick-off van Star Trek

Oorspronkelijk had Roddenberry een ander karakter en een andere hoofdrolspeler voor zijn SF-serie in gedachte namelijk Captain Christopher Pike, een rol van Jeffrey Hunter (1926-1969). Omdat de tv-bazen de hoofdpersoon niet krachtig of charismatisch genoeg vonden, herschreef Roddenberry het personage en zocht naar een vervanger; het werd Captain James T. Kirk gespeeld door William Shatner.
Of men het concept niet begreep of dat het kwam door de langzame groei van het aantal kijkers? Star Trek werd beslist geen klapper voor tv-station NBC. Roddenberry kreeg met moeite toestemming om een tweede serie te draaien en met nog meer moeite en een kleiner budget kon er nog net een derde serie af. In 1969 kondigde NBC aan de show definitief te schrappen omdat de verliezen te groot waren.

TOS cast PP

Roddenberry na de stop van Star Trek

Roddenberry viel een beetje in een gat. Hoewel hij bezig was met allerlei ideeën en projecten zei hij er ooit zelf over: “My dreams were going downhill because I could not get work after the original series was cancelled.” Hij voelde zich gebrandmerkt als de man met een show die een dure flop bleek te zijn. Een aantal van zijn scripts werd gekocht door bekenden als gunst zodat hij het hoofd boven water kon houden.

Roddenberry’s privéleven in de knoei

Roddenberry ontmoette zijn eerste vrouw Eileen-Anita Rexroat in high-school. Haar ouders zagen Roddenberry als ‘zoon van slechts een politieman’ echter helemaal niet zitten. Toch verloofde het stel zich en in juni 1942 – tijdens zijn luchtmachttraining – trouwden zij. Zij kregen 2 dochters: Darleen Anita en Dawn Allison. Roddenberry nam het echter niet zo nauw met de huwelijkse trouw. Toen Roddenberry als politieman dicht bij huis werkte, werd het ook Eileen duidelijk dat hij van het ene naar het andere avontuurtje fladderde. In 1969 had zij er genoeg van en het stel scheidde. Roddenberry werd– direct na de Star Trek stop – geconfronteerd met een maandelijks te betalen alimentatie van US$2.000 en een hypotheek die hij zich niet kon veroorloven.
Als gevolg hiervan verkocht Roddenberry zijn rechten in Star Trek aan Paramount Studios, op voorwaarde dat hij een derde van enige doorlopende winst van de serie zou krijgen. Toch zag hij hier niet snel resultaat van; volgens de filmstudio stond de serie in 1982 nog voor US$ 500.000 in het rood.
Roddenberry begon in zijn onderhoud te voorzien door het geven van lezingen en het verschijnen op SF-conventies. Hij kreeg US$25.000 om een script te schrijven over paranormale ervaringen (genaamd The Nine), maar het verzandde in een verhaal over zijn eigen ervaringen op SF-conventies en het proberen daar geld te verdienen.
Maje; Barrett en Gene Roddenberry 1976 PPEr was een lichtpuntje. Tijdens de opnamen van Star Trek had Roddenberry kennis gemaakt met Nichelle Nichols (lieutenant Uhura) en Majel Barrett (nurse Chapel). Met beide vrouwen onderhield hij een relatie.

Links: Majel Barrett en Gene Roddenberry.

Toen Nichols echter zag hoe verliefd en toegewijd Barrett aan Roddenberry was, stopte zij met de relatie. Eind 1969 trouwden Roddenberry en Barrett in Japan. Het stel kreeg een zoon: Eugene Wesley ‘Rod’ Roddenberry Jr. Roddenberry bleef er echter affaires op na houden die Barrett (blijkbaar) liefdevol door de vingers zag.

Terugkeer van belangstelling voor Star Trek

Mede door de SF-conventies en de herhalingen op kabelnetwerken ontstond er een groeiende belangstelling voor Star Trek, volgens velen ‘the show that just won’t die’. In 1973 kwam het idee om een (veel goedkopere) tekenfilmversie van Star Trek te maken. Roddenberry werd ingehuurd als consultant, maar had niet veel liefde voor het project. Hij las de scripts door en voegde er soms wat aan toe, maar liet de rest aan anderen over. Verder kreeg Roddenberry problemen met de oorspronkelijke bezetting van Star Trek; om geld uit te sparen wilde hij George Takei en Nichelle Nichols niet inhuren. Dit vertelde hij echter niet aan Leonard Nimoy die eigenlijk geen interesse had in het project. Om hem over te halen deed Roddenberry alsof Nimoy de enige was die niet mee wilde werken. Nimoy ontdekte het bedrog en stond erop dan Takei en Nichols alsnog werden ingehuurd. Roddenberry gaf toe. Van de oorspronkelijke 5 seizoenen zou er maar 1 ½ seizoen van de tekenfilmserie worden gemaakt.
De Star Trek- fans groeiden echter in getale. Het ging zelfs zover dat NASA in 1976 op veelvuldig verzoek van het publiek de eerste shuttle ‘Enterprise’ noemde naar het ruimteschip uit de serie.

NASA foto shuttle Enterprise en Star Trek cast met Roddenbury sep 1976 PP

NASA foto van de shuttle Enterprise met Gene Roddenberry
en de originele cast van Star Trek.

De shuttle Enterprise werd veelvuldig gebruikt voor testdoeleinden, maar zou nooit in de ruimte reizen. In november 1985 werd de shuttle eigendom van het Smithsonian Institution in Chantilly Virginia, waar het sindsdien ten toon wordt gesteld. Het Smithsonian bewaart overigens ook een ruim 3 meter groot model van de U.S.S. Enterprise (dat gebruikt werd tijdens de tv-opnamen) in dezelfde hal als waar het originele vliegtuig van de Wright broers en de ‘Spirit of St. Louis’ van Charles Lindbergh worden tentoongesteld.

Star Trek: The Motion Picture

Star Trek I the_motion_picture_posterIn de jaren die volgden werd Roddenberry door Paramount Studios als consultant ingehuurd om nieuwe ideeën te ontwikkelen voor aanvankelijk een nieuwe Star Trek-serie. Toch kwam deze niet van de grond.
Door het enorme succes van de eerste Star Wars-film leek er ineens een brede belangstelling bij het publiek te bestaan voor SF-films. Paramount Studios besloot daarop de sprong te wagen. De ideeën die Roddenberry had aangedragen voor een eventuele nieuwe tv-serie werden omgebouwd tot het verhaal van Star Trek: The Motion Picture, de eerste Star Trek-film met de originele bezetting uit de tv-serie. Het budget werd stevig overschreden en Paramount maakte zich zorgen. De film kwam in 1979 uit en de Star Trek-fans omarmden de film. The Motion Picture werd een doorslaand succes en bracht in verhouding op 2 na het meest geld tot dusver op.
In rap tempo kwamen er nog drie succesvolle films uit:
The Wrath of Khan (1982), The Search for Spock (1984) en The Voyage Home (1986).

Star Trek opnieuw op tv

TNG PPHet succes van de films en de groeiende belangstelling voor Star Trek culmineerde in een nieuwe tv-serie in 1987. Star Trek The Next Generation kreeg een andere bemanning in een andere periode, maar wel in hetzelfde bekende Starfleet universum dat we kenden uit de eerste serie en de films.
Roddenberry was het eerste seizoen zeer betrokken bij de serie. Vanaf het tweede seizoen begon hij echter ernstige gezondheidsproblemen te krijgen en kon toen niet langer aan de serie meewerken.

Gene Roddenberry’s gezondheid

Hij leed als wat jaren aan diabetes en hoge bloeddruk en gebruikte regelmatig antidepressiva. Nu begon hij symptomen van een teruglopende hersenfunctie te vertonen die zeer waarschijnlijk het gevolg waren van zijn langdurige gebruik van legale en illegale drugs (zoals alcohol, pijnstillers, kalmeringsmiddelen, oppepmiddelen, wiet, amfetamine en cocaïne). In september 1989 kreeg hij een hersenbloeding die hem in een rolstoel deed belanden. Begin oktober 1991 kreeg hij opnieuw een hersenbloeding waardoor hij moeite had met spreken. Op 24 oktober 1991 ging Roddenberry voor een controleafspraak naar zijn arts. Terwijl hij in de lift naar de 9e etage ging, kreeg hij ademhalingsproblemen. Eenmaal in de praktijk werd hem zuurstof toegediend, maar Roddenberry kreeg een hartstilstand en stierf ondanks alle moeite van de arts en zijn staf.

Gene Roddenberry’s uitvaart

De uitvaartdienst werd gehouden op 1 november 1991 in Hollywood Hills. Roddenberry’s lichaam was toen al gecremeerd. Vele acteurs en actrices uit de tv-series en de films woonden de plechtigheid bij evenals ruim 300 Star Trek fans. Een dubbele aflevering van TNG (The Next Generation) genaamd ‘Unification’ werd kort daarop aan Roddenberry opgedragen.
Majel Barrett en Rod Roddenberry 2008 PPIn 1992 werd de as van Roddenberry’s lichaam meegenomen op een missie van de Shuttle Columbia.

Links: Majel Barrett-Roddenberry en zoon Rod.

In 1997 werd een klein deel van zijn as (met die van nog 22 mensen) in een Pegasus raket in een baan om de aarde geschoten. De raket verbrandde echter in 2002 in de atmosfeer. Het idee om de as het heelal in te schieten op een verre ruimtereis vatte post en was aanvankelijk gepland voor 2009. Dit ging echter niet door. Een opvolgende lancering met de as van zowel Roddenberry als van zijn vrouw Majel Barrett (1932-2008), James Doohan (1920-2005, die de rol van Scotty speelde in de eerste serie) en diverse anderen vond plaats in 2016.

To boldly go where no man has gone before.

 

Copyright: Robin93.

391px-Emblem.svgFoto’s: Office.microsoft.com, Startrek.com, Wikimedia Commons.