Star Trek, The Animated Series

Chekov Kirk SuluStar Trek, de science-fiction tv-show uit de jaren 60 van de vorige eeuw en tevens het begin van de Star Trek-franchise zal een ieder toch enigszins bekend zijn. Wie kent bijvoorbeeld niet Captain Kirk, Spock, Lieutenant Uhura, Doctor McCoy, Scotty en de rest van hun bemanning, of misschien de gevleugelde woorden “Beam me up, Scotty!”?

Maar na 3 seizoenen (1966-1969) trok de opdrachtgever, tv-zender NBC, de stekker eruit door de volgens hen (te) langzaam stijgende kijkcijfers; iets waarvan zij later overigens enorm veel spijt kregen.

Star Trek van de buis, wat nu?

De fans waren ontgoocheld en teleurgesteld. Eindelijk eens een andere serie dan de doorsnee op tv en dan stopt men de financiering! Gelukkig verkocht NBC de afleveringen snel aan andere (kabel-) zenders in binnen- en buitenland, zodat men in ieder geval de herhalingen nog kon zien. Het aantal fans steeg explosief en de serie werd een cult-hit.

STAS NCC 1701In de Verenigde Staten was er niet alleen een sterke, maar ook een actieve fanbasis voor de eerste serie ontstaan. Gedurende een aantal jaren ontving Paramount (toen al eigenaar van het merk Star Trek) dagelijks bergen post van fans met het verzoek op enigerlei wijze Star Trek voort te zetten. Men moest zelfs extra staf inhuren om al die post te verwerken en beantwoorden. Tot in de hoogste directie van zowel Paramount als ook NBC was men onder de indruk van deze die hard-fans voor een toch aanvankelijk obscure scifi-serie. Commercieel gezien was een vervolg op de tv-serie eigenlijk niet meer dan logisch, maar de leden van de originele cast hadden inmiddels allemaal andere verplichtingen. Ook waren verreweg de meeste decors en props van de oorspronkelijk serie verdwenen; hergebruikt, vernietigd of simpelweg gestolen. De kosten om dit alles te vervangen waren te hoog voor Paramount en een herstart van Star Trek met Captain Kirk zat er dus niet in.

Star Trek verder als tekenfilmserie

Star-Trek-Animated-Series-Kirk-Scotty-SpockNBC zag een oplossing. Zij gaven opdracht tot het maken van een tekenfilmserie van Star Trek, die wat de avonturen betreft zou verdergaan waar het laatste seizoen van de ‘levende’ tv-serie was geëindigd.

De tekenfilmserie werd geproduceerd door Gene Roddenberry en de destijds ervaren tekenfilmstudio Filmation. Het script voor de diverse afleveringen werd geschreven door enkele bekende science fiction- en Star Trek-schrijvers, waaronder Larry Niven, D.C. Fontana, David Gerrold en Samuel A. Peeples.

Sommige van de verhalen waren vervolgen op afleveringen van de originele serie; hiertoe hoorden onder meer afleveringen over de Tribbles en Harry Mudd (een voor Captain Kirk lastige klant).

Star Trek, The Animated Series ingesproken

Animated_crewIn juni 1973 was de tekenfilmreeks klaar om te worden ingesproken. Het werd overigens de duurste tekenfilmreeks van die tijd; niet door de kwaliteit van de tekenfilm, maar door de ingesproken stemmen. Men had hiervoor namelijk bijna de gehele cast van de originele tv-serie weten te strikken en die waren niet langer goedkope beginnelingen. Het was de eerste keer sinds januari 1969 dat de oorspronkelijke cast bij elkaar kwam.

Bijna alle aliens en gastrollen werden overigens ingesproken door Nichelle Nichols (Lieutenant Uhura), Majel Barrett (Nurse Chapel en tevens vrouw van Gene Roddenberry) en James Doohan (Chief Engineer Montgomery Scott oftewel Scotty). Er waren echter een paar rollen waarvoor de oorspronkelijke gastacteurs werden ingehuurd, te weten Mark Lenard (als Sarek, de vader van Spock), Roger C. Carmel (als Harry Mudd) en Stanley Adams (als Cyrano Jones).

Star Trek, The Animated Series op tv

The Animated Series bestond in totaal uit 22 afleveringen (16 voor het 1e seizoen en 6 voor het 2e). Opdrachtgever NBC zond ze allemaal uit tussen september 1973 en oktober 1974. Vanaf 1975 werd de serie nog regelmatig op NBC herhaald.

STTAS032116

Veranderingen in Star Trek, The Animated Series

Met uitzondering van bemanningslid Chekov – dit om kosten te besparen – waren alle personages in de tekenfilmreeks vertegenwoordigd (en dus door de oorspronkelijke acteurs ingesproken). Acteur Walter Koenig – die Chekov had gespeeld – werkte echter wel degelijk aan de nieuwe reeks mee: hij schreef namelijk het script voor één van de afleveringen. Verder hadden Dr McCoy en Nurse Chapel een hogere rang en waren er twee buitenaardse bemanningsleden toegevoegd: Arex en M’Ress.

IsHVg-1477432176-66-lists-trekanimatedships_main_1200Daarnaast introduceerde The Animated Series een aantal nieuwe technologische snufjes, zoals een holografische Recreation Room (vanaf Star Trek The Next Generation werd deze bekend als een Holodeck) en een Aquashuttle; met het budget van de oorspronkelijke tv-serie hadden deze toen niet kunnen worden gerealiseerd.

Foutjes in Star Trek, The Animated Series

Traitors_ClawEén van de meest voorkomende verschillen tussen de oorspronkelijke tv-show en de tekenfilmserie is die in de kleuren. Zo zie je de kleur roze nogal eens voorbijkomen in de tekenfilmreeks, tot aan het Klingon-uniform toe. Dit kwam omdat regisseur Sutherland kleurenblind was, hetgeen de producenten niet wisten. Hij zag geen roze, maar de kleur lichtgrijs en gaf daar zijn fiat voor.

Chapel_operations_uniformVerder zijn in een aantal scenes de Starfleet-uniformen verkeerd ingekleurd (waardoor de personages in feite ineens een andere rang bezitten) en hier en daar is de kleur van machines of wapens omgekeerd weergegeven (bijvoorbeeld zwart met zilver afgezet in plaats van andersom).

Links: Nurse Chapel in het verkeerde Operations-rood; zij hoort – zoals rechts – in een blauw uniform.

Ook zitten de personages op de brug nogal eens op een verkeerde plek. Omdat veel van het getekende materiaal regelmatig in andere afleveringen werd hergebruikt, komen deze discrepancies steeds terug.

Star Trek, The Animated Series wel of niet onderdeel van de Star Trek-geschiedenis?

Omdat de tekenfilmreeks was gemaakt in opdracht van NBC beschouwde Paramount de serie aanvankelijk niet als deel van de steeds uitgebreider wordende Star Trek-wereld. Gene Roddenberry had zelfs in 1988 gevraagd de serie – op een paar uitzonderingen na – geen deel te laten uitmaken van de Star Trek-geschiedenis, omdat de verhaallijnen in sommige afleveringen te ver uit de pas zouden lopen bij de Star Trek tv-series en -films die nadien waren gemaakt.

Peter Markowski Star Trek Animated Series 7Toen The Animated Series echter in 2006 voor het eerst op dvd uitkwam, begon men dit hier en daar te herzien. Hoewel de gebeurtenissen in The Animated Series nog steeds geen deel uitmaken van de officiële Star Trek Encyclopaedia, wordt de tekenfilmreeks die gedurende 2 jaar te zien was tegenwoordig toch door menigeen beschouwd als aanvulling op Star Trek, als jaar 4 en 5 van de Enterprise NCC-1701 en dus de afronding van de 5 jaar durende missie van Captain Kirk. De tekenfilmserie werd een must have voor de zogenaamde Trekkers, de die hard-fans.

dvd animated seriesSchrijvers van de latere Star Trek-series en -films hebben zelfs diverse referenties vanuit The Animated Series verwerkt in hun scripts. Zoals één van de schrijvers/producenten Manny Coto eens zei: “They did some great stuff in the animated series and why not use some of that?

Copyright: Robin93.

(2018) Foto’s: Startrek.com, Pixabay.com, Wikimedia Commons.