Star Trek – Discovery, een nieuwe tv-serie

star-trek-discovery-update-banner-june-20

Star Trek Disc dvd.jpgVoor Star Trek-fans was het groot nieuws: er werd weer een nieuwe tv-serie gemaakt! ‘Discovery’ heet het nieuwe schip dat de ruimte zal verkennen en het is tegelijkertijd de jongste ‘telg’ van de Star Trek-franchise. Het is overigens een tv-serie die speciaal is gemaakt voor – in de eerste plaats – de abonnees van CBS All Access in de Verenigde Staten. Omdat de fanbasis van Star Trek echter ook buiten de V.S. nog behoorlijk groot is, zal de serie ook via Netflix te zien zijn (mits je abonnee bent natuurlijk).

Discovery – een nieuwe serie

Maar liefst 51 jaar na de start van de eerste (Star Trek) en 12 jaar na het einde van de laatste (Enterprise) tv-serie zag men bij CBS voldoende ruimte om het universum – dat Gene Roddenberry ooit bedacht voor zijn science-fiction serie – verder uit te spitten. Maar dan wel gestreamd op een betaald kanaal.

The War Without, the War WithinDe serie werd in aanvankelijk 15 afleveringen bij elkaar geschreven door Bryan Fuller en Alex Kurtzman, beiden doorgewinterde Amerikaanse tv-schrijvers en goed bekend in de Star Trek-wereld. Helemaal van een leien dakje ging het niet; Fuller kreeg al snel ruzie met CBS over de artistieke invulling en verliet de show nog tijdens de opnames. Zijn rol werd ingenomen door andere schrijvers, maar ook deze voldeden volgens CBS niet en werden na het eerste seizoen ontslagen. Momenteel staat Kurtzman alleen aan het roer en voorlopig gaat dat goed: hij tekende in juni 2018 een 5-jarig contract met CBS om de Star Trek-franchise nog verder uit te breiden met eventueel andere nieuwe series, miniseries en eventueel zelfs weer animated series (tekenfilmversies).

Star_Trek_DiscoveryIntussen is ook een tweede seizoen van 13 afleveringen gemaakt voor het tv-seizoen 2018-2019. Of er een derde seizoen zal komen, is nog niet bekend en zal afhangen van de ideeën van Kurtzman: wil hij verder met Discovery of komen er (mini-) series over andere Star Trek-ruimteschepen, in andere periodes?

Discovery – een ander ruimteschip, een andere tijd

star-trek-discovery-the-other-showsIn deze nieuwste serie gaat het nu eens niet om de bemanning van het ruimteschip Enterprise zoals in de meeste andere tv-series en films, maar om die van het ruimteschip Discovery.

Voor wat betreft de tijd waarin deze reeks zich afspeelt, valt deze in het begin van de Star Trek-tijdlijn en wel nà de avonturen van ‘Enterprise’ en (circa 10 jaar) vòòr ‘Star Trek (The Original Series)’.

Jaartelling in serie TV-serie Ruimteschip / ruimtestation Opgenomen c.q. uitgezonden
2151-2161 Star Trek Enterprise

o.l.v. Captain Jonathan Archer

Star Ship Enterprise NX-01 2001-2005
2255- Star Trek Discovery

o.l.v. Captain Gabriel Lorca

Star Ship Discovery NCC-1031 2017-
2265-2269 Star Trek (The Original Series)

o.l.v. Captain James T. Kirk

Star Ship Enterprise NCC-1701 1966-1969
2269-2270 Star Trek, The Animated Series

o.l.v. Captain James T. Kirk

Star Ship Enterprise NCC-1701 1973-1974
2364-2370 Star Trek, The Next Generation o.l.v. Captain Jean-Luc Picard Star Ship Enterprise NCC-1701-D 1987-1994
2369-2375 Star Trek Deep Space Nine

o.l.v. Captain Benjamin Sisko

Space Station Deep Space Nine (voormalige naam: Terok Nor) 1992-1999
2371-2378 Star Trek Voyager

o.l.v. Captain Kathryn Janeway

Star Ship Voyager NCC-74656 1994-2001

‘Discovery’ speelt zich overigens af in universum en tijdlijn van de andere tv-series en de eerste 10 Star Trek-films (en niet in die van de laatste 3 films met een jonge Captain Kirk en een parallelle tijdlijn). De Star Trek-franchise raakt intussen zo uitgebreid dat een beetje achtergrond voor wat betreft de tijdlijn en de volgorde niet overbodig is.

Discovery – een andere missie

Discovery action 2Voorlopig hebben we dus het ruimteschip Discovery. Omdat de serie zich afspeelt ongeveer 10 jaar voordat Captain Kirk uit de oorspronkelijke serie aan zijn 5-jarige missie begon om het universum te verkennen, is de situatie voor ‘Discovery’ een andere. ‘Discovery’ zit middenin de tijd waarin de Federatie (United Federation of Planets) in oorlog was met het Klingon-imperium.

Discovery – een andere benadering

Nichell Nichols en nieuwe sterStar Trek stond vrijwel vanaf het begin garant voor een andere benadering van de mens.

Links: Nichelle Nichols met nieuwe ster Sonequa Martin-Green.

Zo had ‘Star Trek (The Original Series)’ een voor die tijd zeker multiculturele bemanning op de brug: met een Rus (Chekov), een Japanner (Sulu), een (buitenaardse) Vulcan (Spock) en een zwarte vrouw (Uhura). Ook was er de eerste interraciale kus op tv – tussen Captain Kirk en Lieutenant Uhura (William Shatner en Nichelle Nichols) – in te zien; in de jaren 1960 sloeg dat er in de VS nog behoorlijk in.

Michael-BurnamIn latere series kwamen er zelfs een zwarte kapitein (in ‘Deep Space Nine’) en een vrouwelijke kapitein (in ‘Voyager’), wat in het behoudende Amerika toen nog bepaald vooruitstrevend was.
In ‘Discovery’ gaat men hierop verder: de hoofdpersoon is deze keer nìet de kapitein of de eerste officier, maar één van de laag officieren daaronder: een Lieutenant-commander. Deze Lieutenant werd als kind opgevoed door de Vulcan Sarek (de vader van Spock) volgens de Vulcan-tradities, hetgeen een aparte dynamiek aan het karakter meegeeft. Hoewel het personage een mannelijke naam heeft (Michael Burnham) wordt de rol gespeeld door de zwarte actrice Sonequa Martin-Green (zie foto rechts).

Een ander interessant karakter is ongetwijfeld de Chief Engineer en Science Officer Paul Stamets (een rol van Anthony Rapp), die duidelijk is over zijn seksuele geaardheid. Zijn geliefde is de Medical Officer Hugh Culbert (gespeeld door Wilson Cruz). Het is daarmee voor het eerst dat Star Trek openlijk een homoseksueel paar in de personages van de show heeft.

Discovery crewDe kapitein van Discovery is Gabriel Lorca, een rol van de Britse acteur Jason Isaacs. Daarnaast is er ook een studente (Cadet) van Starfleet Academy, genaamd Sylvia Tilly, aan de bezetting toegevoegd. Zij wordt gespeeld door Mary Wiseman. Verder heeft men uiteraard ook enkele buitenaardsen in de brugbemanning, zoals First Officer Saru (gespeeld door Doug Jones), een Kelpien (een nieuw voor deze serie bedacht ras), en de Chief of Security Ash Tyler (gespeeld door Shazad Latif), die eigenlijk een Klingon is.

Discovery – nieuw deel van de oude legende

Star Trek Into Darkness Los Angeles PremiereDe schrijvers, acteurs, film-crew, ze zijn allemaal nieuw. Geen heeft er in één van de vorige series gespeeld of gewerkt. Behalve één dan. Eén van de producenten heeft een zeer bekende naam: het is namelijk Eugene (Rod) Roddenberry. Jawel, de zoon vàn.

Links: Rod Roddenberry en zijn vrouw Heidi.

 

Copyright: Robin93.

(2018) Foto’s: CBS All Access, Startrek.com.