Grootste wens? Misschien egoïstisch, maar een baan!

MP900386689.JPGAls je toch eens zomaar een wens mocht doen, die in vervulling zou gaan … wat wens je dan? Tja, op zich opent zo’n vraag (mooie vraag van collega-schrijver Lab Rat) een scala aan mogelijkheden. Van wereldvrede; honger de wereld uit; geen haatzaaiende religies, terreur of racisme meer, onderdrukking, misbruik en mishandeling in welke vorm dan ook voor altijd verdwenen; emancipatie van de vrouw wereldwijd, ieder levend wezen gerespecteerd door de anderen, enz. enz. enz. – dat zijn een aantal van de vele grote wensen waar de mensheid beter van zou worden.
Maar dat is tegelijkertijd zo onmogelijk; mensen zijn gezegend (of gedoemd) met een vrije wil en wat de ene perse wil, wil de ander juist niet; wat voor de ene goed is, is voor de ander rampzalig. Overeenstemming over één van bovenstaande wensen zal dan ook nooit op aarde plaatsvinden zolang daar een mensheid op leeft, want ieder individu of groep of volk of organisatie of staat heeft zo zijn of haar eigen agenda om de dingen te willen en te doen zoals ze nu gaan. Of dat nu ten koste van andere gaat, boeit hen niet. De junglewet van het recht van de sterkste viert hierbij hoogtij. Een ware patstelling.

Wensen dichter bij huis?

MP900386661Maar het ging over een wens doen. Wat ik misschien wel zou wensen is een beetje optimisme onder het mensdom. Zo lang ik mij kan herinneren is het kommer en kwel, droefheid en verdoemenis wat er vooral via de media aan nieuws over iedereen wordt uitgestort. En dan vindt men het gek dat zoveel jongeren blowen, zich in coma zuipen of zelfs in het uiterste geval zich zelf doden. Niet iedereen is van nature even blijmoedig of vol vertrouwen dat het (misschien?) ooit toch wel goed komt; soms wil je gewoon eens even niet al dat negatieve gedoe over je heen krijgen, geen confrontatie met problemen meer. Vluchtgedrag? Absoluut, maar dat is eigenlijk een typisch menselijke trek.
Kunnen we er iets aan veranderen? Tja, als ik naar mijn leeftijd- of generatiegenoten kijk dan moet je beginnen met het versterken van de economie, scheppen van banen, redelijke beloning, betaalbare huisvesting, kortom mogelijkheden voor jongeren om een TOEKOMST op te bouwen.
Niets is echter verder weg van de hedendaagse werkelijkheid. De jeugdwerkeloosheid is schrikbarend, niet alleen in de wereld of in Europa maar ook in Nederland. Zie zonder een redelijk vaste baan en dus vast inkomen maar eens op jezelf te gaan wonen bijvoorbeeld. Een huis kopen, dat lijkt schier onmogelijk te gaan worden. Dat wordt ‘m dus niet.

Werk en inkomen

MP900386669Nu mag ik mij zeer gelukkig prijzen dat ik er één heb, een baan. Vanuit een stage mocht ik bij het bedrijf blijven en ik heb het er prima naar mijn zin. Zekerheid heeft echter niemand meer. Vroeger had je bijvoorbeeld als ambtenaar, als schoolmeester, als postbode, als militair bij het rijk een baan voor het leven, maar dat is al lang voorbij.
Het bedrijfsleven was altijd al wat minder zeker, want een bedrijf kon gaan fuseren, reorganiseren, herstructureren, afslanken en als laatste ook nog failliet gaan. Bij elk van die stappen werd de efficiëntie nog eens onder de loep genomen, het werkvolk op zijn nut bekeken waarbij dan altijd de nodige banen verloren. Bij een faillissement werd er niet ‘gediscrimineerd’ – dan stond iedereen in één klap op straat.
Nu in deze ellendige tijd waarin we amper uit de ene economische crisis lijken te komen voordat we een volgende dip ingaan, word je maar weer eens extra met je neus op de feiten gedrukt; hoe belangrijk is het om een baan – het liefst vast, maar ook tijdelijk – te krijgen, te hebben en dan vooral te mogen houden? Het geeft je meer financiële armslag en dus minder zorgen, je hebt meer mogelijkheden voor de leuke dingen van het leven (uitgaan, vakantie, iets moois kopen) en om misschien iets op te bouwen voor de toekomst (huisje, boompje, beestje).

Optimistisch onder voorbehoud

MP900386645Toch blijft voorzichtigheid geboden en daarom drink ik nu het halfvolle glas voor mijn neus niet in één teug leeg, hou ik nog een slag om de arm. Florissant gaan de zaken over het algemeen namelijk nog steeds niet, ook niet in ‘mijn’ bedrijf. Welk bedrijf kan tenslotte nog zeggen dat het lekker loopt, de orderportefeuille dik gevuld is, de klanten in de rij staan en bereid zijn een goede prijs voor het te leveren product te betalen en de vooruitzichten ook nog eens florissant zijn? Het zullen er – jammer genoeg – toch maar weinig zijn, vrees ik.
Daarom: pluk de dag! Vandaag heb ik een baan. Die wil ik graag houden. Mijn wens is dan ook – zoals in de titel al staat – misschien een beetje egoïstisch: ik wens voor mezelf simpelweg dat ik nog heel lang de baan waarin ik het naar mijn zin heb kan en mag blijven houden.

Copyright: Robin93.

(2013) Foto’s: Office.microsoft.com, Wikimedia Commons.