Mercedes Benz maakt indruk op internationale autoshow Detroit

De North American International Auto Show in Detroit was het juiste platform voor de Duitse autofabrikant om een paar nieuwe modellen aan het publiek te laten zien. Het ging hierbij in 2013 vooral om de nieuwe CLA  In 2016 was de nieuwe E-klasse W213 er al te zien (vanaf 2017 te koop).

North American International Auto Show

Mercedes Benz logo PPKortweg NAIAS genoemd, is deze show één van de meest gerenommeerde en grote autotentoonstellingen ter wereld. Traditiegetrouw heeft de NAIAS de hoofdstad van de Amerikaanse auto-industrie, Detroit, als thuisbasis. De show wordt gehouden in het Cobo Center, in het hart van auto-industrieland, vlakbij de hoofdvestigingen van de drie grote producenten Ford, Chrysler en General Motors.
Eén week in januari stromen duizenden bezoekers naar het Cobo Center (met een oppervlakte van 93.000 m2!) toe om al het mooie en nieuwe in de autowereld te bewonderen. Veel autofabrikanten gebruiken de show om hun nieuwste modellen te introduceren. In januari 2013 waren dat er zelfs 42, waarbij het ging om maar liefst 38 internationale introducties (4 waren puur voor de Amerikaanse markt). Ook Mercedes Benz pakte uit met 2 belangrijke introducties: de nieuwe CLA en de vernieuwde E-klasse. Bijzonder detail: de duurste auto in de NAIAS van 2013 was de Bentley Mulsanne, die ten minste een slordige EUR 275.000 moet gaan kosten. In 2016 was het de 2017 Ford GT met een prijskaartje van ruim EUR 350.000.

Mercedes Benz CLA

Op de 2013 autoshow in Detroit werd de CLA dus voor het eerst onthuld. Mercedes brengt hiermee een nieuwe, compacte coupé op de markt, die met recht de best gestroomlijnde personenwagen van dit moment mag worden genoemd. De luchtweerstand van deze auto is sensationeel laag met een coëfficiënt van slechts 0,23! Zelfs bij een snelheid van 60 km/uur is hierdoor al een lager brandstofverbruik te merken. De CLA heeft ook Eco/stopsysteem: de motor schakelt zich bij stilstand automatisch uit. Naar Mercedes-begrippen is de CLA voor zijn soort aan de kleine kant en wordt soms ook wel ‘een kleine CLS’ genoemd. De coupé is gebaseerd op de A-klasse van Mercedes en heeft standaard vier deuren.

Mercedes-CLA-leak-main Autoguide.jpg

De eerstvolgende keer dat het publiek de nieuwe Mercedes modellen overigens kan bewonderen is in maart, wanneer zij altijd worden tentoongesteld in de Autosalon-tentoonstelling van Genève. De Mercedes CLA was in Nederland vanaf juni 2013 op de markt. Nieuw daarbij was, dat de CLA voor het eerst ook tegelijkertijd in de Verenigde Staten verkrijgbaar was. Dit was een primeur, want de voorgaande modellen uit de A en B-klasse van Mercedes zijn nooit eerder tot de Amerikaanse showrooms doorgedrongen. (Kopers moesten voorheen de auto’s altijd rechtstreeks uit Duitsland importeren.) Voor wat betreft de prijs van de CLA lag die in de lijn der verwachtingen: een standaard vanaf EUR 32.495. Niet gering dus. Tot de bij te bestellen opties behoorden onder andere ook een uitvoering met een nieuw 4×4-systeem en een diefstal/inbraakalarminstallatie (EDW). Gezegd moet worden: het blijft een prachtwagen. Strak, gestroomlijnd, sportief. Mooi is hij ook nog steeds, deze Mercedes Benz CLA, al is het alleen maar om naar te kijken.

Mercedes Benz E-klasse

Ook in Detroit werd een vernieuwde versie uit de E-klasse gelanceerd. De E duidde overigens voorheen aan dat de auto een Einspritzmotor, een injectiemotor, bevatte.

Mercedes-e-class-3 2014

Tegenwoordig is dat zo standaard, dat Mercedes de E alleen nog maar als klasse-aanduiding gebruikt. Er zijn al een reeks aan mooie technische snufjes in de E-klasse ingebouwd, die ook zullen worden doorgevoerd in de latere versies uit de S-klasse.

Een paar innovaties:

  • Uniek radarsysteem; kan nu ook botsingen met van links of rechts komende voertuigen of voetgangers voorkomen.
  • Groot licht kan tegenliggers niet langer verblinden door een uitsparing in de lichtbundel.
  • Led-koplampen (optioneel).
  • Nieuwe motoren stoten minder CO2 uit; levert een lagere belasting op.
  • Topmodel is de 63 AMG met een vermogen van 585 pk! Deze is zelfs in een 4×4-versie verkrijgbaar.

02-Mercedes-Benz-NAIAS-2016-Detroit-Motor-Show-2016-E-Class-SLC-AMG-S-Class-Cabriolet-680x379Vanaf maart 2013 was de Mercedes Benz E-klasse in Nederland verkrijgbaar, met ongeveer elk jaar wel weer een nieuwer en nog mooier model.

Links: Dr Dieter Zetsche (Chairman Daimler AG) op NAIAS Detroit 2016.

Richtprijzen voor deze E-klasse blijven gepeperd: vanaf circa EUR 50.000. Dat alarmsysteem is overigens slim, want vooral de AMG-versie is een superaantrekkelijk racemonster. Daar kunnen altijd zeer ongewenste vreemde snuiters op afkomen.

Copyright: Robin93.

(2013) Foto’s: Autoguide.com